1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Samiske aviser får nær 43 millioner kroner i støtte

Mann med samisk antrekk fotografert bakfra i vintrelige omgivelser.
Støtten skal bidra til at samiske språk er synlige, og til vedlikehold og utvikling av disse.

Medietilsynet har fordelt støtte til aviser som gjør de samiske skriftspråkene synlige. De fire avisene Ávvir, Ságat, Snåsningen og NordSalten Avis får til sammen 42 760 000 kroner i støtte i 2024.

Støtteordningen er rettet mot aviser som har den samiske befolkningen som viktigste målgruppe, eller aviser som fast og regelmessig publiserer samiskspråklig nyhets- og aktualitetsinnhold. Formålet er å legge til rette for demokratisk debatt, meningsdanning og språkutvikling i det samiske samfunnet. 

– Støtten bidrar til synliggjøring av de samiske skriftspråkene. Disse avisene spiller en viktig rolle for vedlikehold og utvikling av samiske språk, sier Hanne Sekkelsten, avdelingsdirektør i Medietilsynet.  

Produksjonsstøtte og støtte til innstikk   

De to dagsavisene Ávvir og Ságat får henholdsvis 23 208 630 kroner og 17 840 970 kroner i produksjonsstøtte. Ávvir kommer ut på nordsamisk, mens Ságat utgis på norsk. 

De to andre mottakerne er lokalaviser som får støtte til innstikk på samisk. Snåsningen får 760 178 for innstikk på sørsamisk, mens NordSalten Avis får 950 222 kroner for innstikk på lulesamisk.  

Det er ingen nye søkere i 2024, men NordSalten Avis har søkt om både produksjonstilskudd til samiske aviser og tilskudd til avissider på lulesamisk. Avisa får avslag på søknaden om produksjonstilskudd. 

– Det er fordi Medietilsynet mener avisen ikke har den samiske befolkningen som hovedmålgruppe. Avisen får som nevnt støtte til innstikk på lulesamisk, sier Sekkelsten.

  Abonner på nyheter (RSS)